Liderul creștin-democrat italian Emilio Colombo, fost președinte al Parlamentului European, a murit luni la vârsta de 93 de ani, a anunțat presa italiană, citată de AFP.
Om politic cu experiență, originar din Potenza, în Basilicata, în sudul Italiei, fost președinte al Consiliului în coaliția de centru stânga (1970-1972), Emilio Colombo s-a remarcat întotdeauna prin angajamentul său european.
Provenit din acțiunea catolică, precum mulți alți politicieni din generația sa, el a intrat în arena politică la vârsta de 26 de ani, în Adunarea Constituantă care urma să înființeze republica italiană în 1946.
Moartea lui Colombo, unul dintre marii politicieni ai generației creștin-democrate de după război, are loc după decesul lui Giulio Andreotti, în urmă cu două luni.
Emilio Colombo, care a fost mai întâi secretar de stat în Ministerul Agriculturii la vârsta de 28 de ani, a ocupat ulterior, timp de mai multe decenii, numeroase posturi ministeriale (Agricultură, Comerț Exterior, Trezorerie, Raporturi cu ONU, Finanțe, Afaceri Externe, Buget și Programare Economică).
Europa a constituit una dintre temele fundamentale ale carierei sale politice. Parlamentar european din 1976, ales președinte al Parlamentului European în 1977, apoi în 1979, el a câștigat în primele alegeri europene, fiind ales în 1979 cu un număr record de voturi.
El a fost laureat al premiului „Charlemagne” la Aix-la-Chapelle în 1979. Colombo era senator pe viață din 2003 și participa activ la viața politică.